Kaj storiti če najdete izgubljeno hišno žival?

Žival poskusimo zadržati in preveriti, ali ima na ovratnici mogoče kontaktne podatke lastnika. Večina psov in nekaj mačk je čipiranih. V tem primeru lahko podatke o lastniku preverijo v vseh veterinarskih ustanovah. Če vam lastništva živali ne uspe ugotoviti, o najdbi obvestite pristojno zavetišče za živali.


Obveščanje zavetišča

Če niste prepričani, katero zavetišče je pristojno za vašo občino, vam lahko to informacijo posredujejo v Centru za obveščanje na številki 112. Zavetišče mora po najdeno žival priti v 24 urah, zato bodite pripravljeni tudi na to, da boste mogoče morali za nekaj časa žival varno pridržati.


Če žival na cesti ovira promet

Nemalokrat so izgubljene živali prestrašene in jih je težko zadržati. Če ste opazili žival, ki na cesti ovira promet in je v življenjski nevarnosti, o tem takoj obvestite policijo na številko 113.


Če je žival poškodovana

Poškodovane živali so lahko nevarne, zato z njimi ravnajte previdno. V svoji ogroženosti nas lahko ugriznejo ali opraskajo, zato v primeru, da ste se odločili, da boste zanje poskrbeli, poskrbite za varnost. Psu povežite gobec, mačko zavijte v brisačo ali odejo ter tako preprečite morebitne poškodbe. Center za obveščanje (112) vam lahko posreduje številko dežurnega uradnega veterinarja (inšpektorja VURS), o ranjeni živali pa obvestimo tudi zavetišče, ki se mora odzvati najkasneje v 4 urah.


Kaj storiti, če najdemo poginjeno žival?

Za odstranitev mrtvih živali skrbi Veterinarska higienska služba. Telefonske številke regionalnih enot so objavljene na spletni strani VURS, številko dežurnega higienika pa vam lahko posredujejo tudi v klicnem centru 112.


Ne pozabite, da po osmih dneh v vaši oskrbi po zakonu žival postane vaša odgovornost.

Oskar Vitovlje d.o.o.

Vitovlje 37a

5261 Šempas

Slovenija

URNIK

Ponedeljek - petek: 
09 - 13 h

Sobota: 
09 - 12h

Nedelja in prazniki:
Zaprto

V popoldanskem času po dogovoru.